7. Kaş Kitap Şenliği 22 Ekim'de başlıyor!
7. yılında Yalçın Küçük, Ali Nesin, Banu Avar, Suavi Aydın, Nuriye Atabey ve tarihçi Kudret Emiroğlu’nun da aralarında bulunduğu çok sayıda aydını ağırlayacak olan şenlikle birlikte Kaş, bir hafta boyunca önemli tartışmalara ev sahipliği yapacak.
Ülkenin önde gelen edebiyat, kültür ve sanat insanlarını her yıl Kaş’ta bir araya getiren Kaş Kitap Şenliği’nin 7’ncisi 22 Ekim’de başlıyor. Bu yıl Banu Avar, Prof. Yalçın Küçük, Prof. Ali Nesin, Prof. Dr. Çetin Yetkin, Tarihçi Kudret Emiroğlu, Gürbüz Evren, Tayfun Er, A. Kadir Budak, Öznur Tanal, Mavisel Yener, Mevlana İdris, Savaş ünlü, Musa Seyirci, Yaşar Taşkın Koç, Hüseyin Yurttaş ve Müslüm Çelik’in de aralarında bulunduğu çok sayıda yazar, çizer ve biliminsanını ağırlayacak olan şenlikte çocuklar için tiyatro gösterileri ve karikatür sergileri de yer alacak. Ayrıca Kaş’ın Sarıbelen köyünde açılacak karikatür sergisiyle şenliğin her kesimden insana ulaşması hedefleniyor.
Türkiye’nin çelişkisi tartışılacak...
Her yıl ülke ve dünya gündemini yakalayan bir ana başlık çerçevesinde gerçekleşen şenliğin bu yılki teması “ Modernleşmeden Küreselleşmeye Türkiye’nin İkilemi ” olarak belirlendi. AB, ABD ve AVRASYA arasında yaşanan çelişkili maceranın Türkiye’nin toplumsal ve siyasi hayatına egemen olmaya başlamasından yola çıkılarak belirlenen tema çerçevesinde oldukça önemli tartışmalar yapılacak. 29 Ekim’e kadar sürecek olan şenlikte, edebiyat söyleşilerinin yanında Türk modernleşmesinin başlangıcından, içinde yaşadığımız küreselleşme çağına kadar Türkiye’nin yaşadığı savrulmalar, siyasi ve toplumsal çelişkilerin tartışılacağı çok sayıda konferans ve panel gerçekleşecek. Yazar, yayıncı ve kitapla okuru bir araya getirmeyi amaçlayan şenliğin konukları, okurlarıyla birlikte; Türkiye modernleşerek muhafazakarlaşıyor mu? Küreselleşme Türkiye’yi yavaş yavaş parçalıyor mu? Yaygınlaştırılmış medya kime hizmet ediyor? Yeni Anayasa neleri değiştirecek? ve Hangi Avrupa Birliği? Gibi sorulara yanıt arayacaklar.
Asıl hedef çocuklar...
Kaş Kitap Şenliği’nde bu güne kadar binlerce çocuğa ulaşılarak çocuk ve gençlik edebiyatının önde gelen isimleriyle küçük okurlar bir araya getirildi. Köy okullarıyla birlikte Yatılı Bölge İlköğretim Okullarını da kapsamı içine alan etkinlikler boyunca okul kütüphanelerine 7 bin kitap bağışlandı. TÜBİTAK, YKY ve İş Bankası Kültür Yayınları başta olmak üzere çok sayıda yayınevinin desteğiyle gerçekleşen kitap bağışlarıyla bölgedeki çocukların ve gençlerin kitapla daha kolay buluşması sağlandı. Geçtiğimiz yıl yapılan etkinliklerden 5 bin öğrenci yararlanırken bu yıl daha fazla öğrenciye ulaşmak amaçlanıyor.
Çocuk Vakfı üyesi 30 sanatçının resimlerinden oluşan “Masalımı Yazar mısınız?” başlıklı sergi de çocuklarla buluşacak. Sergide yer alan resimlerden birini seçerek masal yazacak olan çocukların çalışmalarının da bir kitapta toplanması hedeflenirken katılımcı öğrencilere çeşitli kitaplar armağan edilecek.
Bölge kültürüne vurgu
Turizm ve yoğun yerleşimin kıskacında yok olma tehlikesiyle karşı karşıya bulunan bölgenin kültürel zenginliğinin de gündeme getirileceği Kaş Kitap Şenliği’nde, Eski Antalya İl Kültür Müdürü Musa Seyirci’nin “Batı Akdeniz Yörükleri” ve Folklor Araştırmacısı Öznur Tanal’ın “ Gelenekleri ve Gündelik Yaşamlarıyla Akdeniz Tahtacıları” başlıklı söyleşilerinin yanı sıra Elmalı’nın Akçaeniş köyünde yaşayan Tahtacı Türkmenlerin geçmişten bugüne gündelik yaşamını ve Pir Sultan’dan, Muhlis Akarsu’ya halk ozanlarını yaptığı heykellerle yaşatan ahşap ustası Veli Demir’in “ Ceviz Ağacından Türküler Yakmak” başlıklı ahşap heykel sergisi de izleyiciyle buluşacak.
Kaymakamlık ve belediyenin desteğiyle Kaş’ta yaşayan kitap tutkunları, turizm işletmecileri ve Eğitim-Sen Kaş Temsilciliği’nin imeceleriyle gerçekleştirilen şenliğin koordinatörlüğünü Yusuf Yavuz yapıyor.
İletişim ve ayrıntılı bilgi için: Yusuf Yavuz. Telefonlar: 0242- 836 22 24 – 0535 672 37 53
e- posta: yusuf_yavuz2004@yahoo.com - kaskitapsenligi@yahoo.com
Yorumlar