Kaş’ta Bakanlık desteğiyle kültür talanı!




Kaldırım taşının altından skandal çıktı

AKP’li Kaş Belediyesinin sit alanı olan bölgede yaptığı düzenleme tam anlamıyla bir skandala dönüştü. Yerel seçimler öncesinde oy avcılığı uğruna yapıldığı öne sürülen çalışmayı, Koruma Kurulunun onayını beklemeden başlatan Kaş Belediye Başkanı Halil Kocaer, Antalya Koruma Kurulunun, “çalışmayı derhal durdurun” yazısına rağmen uygulamadan geri adım atmadı. Turizmciler ve STÖ’ler, ilçe meydanına döşenen yarım metrekarelik taşların kaldırılmasını istedi. Kaymakam öncelik alıp, “ turizm sezonu öncesi durdurmak kirlilik olur. Yapıştırılmadan döşensin, sonra kaldırılır” dedi. Yüklenici firma, “yapıştırarak” döşemeye devam etti. Ve bütün bunların üstüne Kaş Belediyesi, düzenleme yapılan meydana bu hukuksuzluğun “Kültür ve turizm Bakanlığı’nın desteğiyle” yapıldığı levhasını dikti!

KORUMA KURULU: ‘PROJE ONAYI YOK!’
Akdeniz’in incisi olarak gösterilen, Antalya’nın gözde turizm beldesi Kaş’ta bir haftadır tam anlamıyla bir “kültür talanı” yaşanıyor. İlçenin AKP’li Belediye Başkanı Halil Kocaer, yerel seçimlere sayılı günler kala bir önceki yerel seçimler sonrasında döşenen parke taşlarını söktürerek, Kentsel Sit Alanı kapsamında olan meydan ve sokaklarda düzenleme başlattı. Ancak seçimlere 20 gün kala yapılan 1 milyon 300 bin lira bütçesi olduğu öne sürülen düzenlemenin teknik ayrıntıları ve ihale süreci, çoğunluğu turizmci olan STÖ temsilcilerinin dikkatini çekti. Kocaer’le yaptıkları görüşmede tepkilerini dile getiren STÖ temsilcileri bu görüşmeden bir sonuç alamadılar. Antalya Koruma Kuruluna başvurarak Kaş’ta yapılan düzenlemenin ayrıntılarını öğrenmek istediklerindeyse tam anlamıyla şok yaşadılar. Kaşlı STÖ’lerin başvurusu üzerine gelişmeyi haber alan Antalya Koruma Kurulu, yapılan düzenlemenin projesinin henüz onaylanmadığını bildirdi.

ÇALIŞMA DERHAL DURDURULSUN
Ardından Kaş Kaymakamlığı ve Kaş Belediyesine birer uyarı yazısı yollayarak yapılan çalışmanın “derhal durdurulmasını” isteyen Koruma Kurulu, konunun 26-27 Mart 2009 tarihleri arasında yapılacak kurul toplantısında karara bağlanacağını ve bu süre içinde hiçbir faaliyette bulunulmaması gerektiğini vurguladı.

KAYMAKAM YILMAZ: “YAPIŞTIRILMADAN DÖŞENSİN” Koruma Kurulundan aldıkları “ proje onaylanmadı” yanıtı üzerine harekete geçen STÖ temsilcileri, Kaş Kaymakamı Süleyman Yılmaz’la da görüşerek Kurul Kararının uygulanmasını istediler. Ancak turizm sezonu öncesi meydanın bu halde bırakılamayacağını belirten kaymakam Yılmaz, kurul kararına kadar kullanılan malzemenin “yapıştırılmadan” döşenmesi ve sonrasında kararın gerektirdiği biçimde yeniden düzenlenmesi sözü verdi. Kaymakamın sözü üzerine işyerlerine dönen turizmciler, ertesi gün verilen sözlerin yerine getirilmediğini görünce bu kez de Kaymakamlık, Belediye Başkanlığı, Valilik ve Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğüne, ayrıca AKP il ve ilçe teşkilatlarına Koruma Kurulu’nun düzenlemeyi durdurma yazısıyla birlikte dilekçeli başvuruda bulundular.

Bütün bu girişimlerinin sonuçsuz kalması ve belediyenin yapılan düzenlemeden geri adım atmaması üzerine harekete geçen STÖ temsilcileri hukuk mücadelesine hazırlandıklarını belirttiler. Belediyenin onaylanmamış bir projeyle sit alanı olan bir bölgede çalışma yürütmesinin yasaları hiçe saymak olduğunu dile getiren STÖ temsilcileri, tüm çabalarının “Kaş’ın kimliğini oluşturan doğal dokuyu korumak ve kamuya ait paraların emrivakiyle kullanılmasının önüne geçmek” olduğunu belirttiler.

KURUL “DURDURUN” DEDİ, BAKANLIK “DESTEK” VERDİ…Kaş’ta bu tartışmalar sürerken çalışmanın sürdürüldüğü meydana, “Bu düzenleme Kültür ve Turizm Bakanlığı desteğiyle yapılmaktadır” levhası diktiren Belediye Başkanı Halil Kocaer’e ise tepkiler sürüyor. Kocaer’in, Kültür ve Turizm Bakanlığına bağlı olan Koruma Kurulu kararını hiçe saydığını belirten Kaşlı turizmciler, Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın bu hukuk dışı uygulamaya nasıl destek verdiğinin yanıtını arıyor.

DOÇ. DR. MEHMET TUNÇER: “ÖZEL PROJE GEREKLİ”Şehir ve Bölge Yüksek Plancısı Doç. Dr. Mehmet Tunçer, yapılan düzenleme için koruma kurulu onayının gerekli olduğunu söyledi. Kaş Kentsel Sit Alanında yapılan düzenlemeyle ilgili görüşlerini aldığımız Tunçer, düzenleme yapılan bölgenin Koruma Amaçlı İmar Planının onaylandığını belirterek şunları söyledi: “Bu nitelikteki meydanlarda düzenleme yapılmadan önce özel projelerin hazırlanması gerekiyor. Düzenlemeler, 1/500, 1/200 ve 1/100’lük koruma planları dikkate alınarak ve mutlaka koruma kurulunun projeyi onaylamasından sonra yapılmalı. Aksi durumda ortaya çıkacak sonuçlara katlanmak gerekir.” Tunçer, Belediyelerin bu tür durumlarda nasıl bir yol izleyeceğinin kültür ve tabiat varlıklarının korunmasını düzenleyen 2863 Sayılı Yasayla tanımlandığını da sözlerine ekledi.

KAŞ'TA YAŞANAN BU SKANDAL UYGULAMANIN GÖRSEL BELGELERİ İÇİN: www.kasmeydantalani.blogspot.com

Yusuf Yavuz

Yorumlar

Popüler Yayınlar